Muziekles Salland

Aanschaf keyboard

Aanschaf keyboard:

Koop niet zomaar een keyboard. Neem eerst even contact op met de docent om te overleggen of het keyboard geschikt is. Kostte een redelijk keyboard enkele jaren geleden nog gauw 600 á 1200 euro, er zijn nu al uitstekende keyboards voor ongeveer 300 euro!! En die klinken dan ook nog eens een stuk beter dan die van een paar jaar terug!!! Er zijn verschillende merken op de markt, maar zelf zou ik beginners het merk Yamaha willen aanraden: Klinken uitstekend, zijn gebruiksvriendelijk en zijn toch zeer betaalbaar (bv de Yamaha PSR-e443 !). Handige assecoires zijn een in hoogte verstelbare keyboardstandaard en eventueel een keyboardkrukje.

2e Hands keyboard:

In het verleden heb ik meerdere keren gemerkt dat als een leerling thuis een oud/goedkoop keyboardje heeft staan, dat dit vaak na een tijdje demotiverend werkt. Op les spelen ze op een goed klinkend keyboard, komen ze thuis dan zijn de geluiden en begeleidingsstijlen vaak van matige tot belabberde kwaliteit. Als een kind na een tijdje geen plezier meer heeft omdat het niet goed klinkt, is dat is toch zonde van de moeite en het geld! Natuurlijk zijn er soms ook wel prima 2e hands instrumenten te koop. Zoek bv naar Yamaha, met name de serie die begint met: psr e4... Bijna iedere 2 jaar komt er een type die het oude model opvolgt. De laatste jaren zit er nauwelijks verschil in de opvolgende types omdat ze al erg compleet en goed zijn voor het geld. Hier een lijstje met aanraders:

  • Yamaha psr e443 (2014-2015 nieuwste model/  nieuwprijs ong. € 295,00)
  • Yamaha psr e433 (ong. 2012-2013)
  • Yamaha psr e423 (ong. 2010-2011)
  • Yamaha psr e413 (ong. 2008-2009)
  • Yamaha psr e403 (ong. 2006-2007)

 Overleg bij andere modellen vóór aankoop aub eerst met mij om teleurstelling te voorkomen.

Andere merken:

Roland: prima keyboards, maar zijn vaak wat minder gebruiksvriendelijk.
Korg: alleen in de duurdere prijsklasse. Niet voor beginners.
Casio: Diverse uitstekende modellen, maar ook veel "speelgoed"
Bon Tempi: te koop bij bv Blokker / Aldi / Intertoys. Niet aan beginnen. Klinken matig en zijn minder gebruiksvriendelijk.
Medeli: nieuw Chinees merk. De MD-500 en de MD-700 zijn prima keyboards om mee te beginnen. Qua prijs zijn ze nog iets goedkoper dan Yamaha. De hoeveelheid mogelijkheden en klanken zijn vergelijkbaar, de (geluids-)kwaliteit vindt ik beduidend minder.